Hemma hos Larssons och hemma hos Leif

Leif och hans mamma har flyttat elva gånger under hans nioåriga liv. Mamma Vanella är rastlös och hoppas att det ska bli bättre på nästa ställe. Hon har lovat Leif att han ska få en egen katt så snart de hittat ett hem där de verkligen vill stanna. Leif drömmer om ett stort hus med en stor familj och kompisar som man hinner lära känna. Farmors gamla Carl Larsson-tavla blir ett fönster för hans drömmar. En sen kväll ensam hemma leker han att tavlan blir levande. Han stiger in i den… och möter en flicka för hundra år sedan. Hon längtar till framtiden. Kanske kan de byta?

Läs ett utdrag ur pjäsen (pdf)

fakta:

2 skådespelare (4 roller). Målgrupp 7-10 år. Teman i pjäsen: Vad är ett hem? Idyll och ideal. Var det bättre förr? Blir det bättre någon annanstans? Rötter och hemlängtan, rörlighet och rotlöshet.

uruppförande:

Dalateatern 2007 under förkortad titel Hemma. Regi: Åsa Ekberg-Kentros. På scen: Patrik Pettersson och Maria Norgren. Spelades på teaterns hemmascen i Falun samt på turné i länet. Särskilt märkvärdigt var det när två av Carl Larssons barnbarn,  (då i sjuttioårsåldern) kom och såg föreställningen!

<Tillbaka till Pjäser